Tanıklıktan çekilmek mümkün mü?
Susma hakkının kullanılabilmesi için tanığın; şüpheli veya sanığın nişanlısı, eşi, kan veya kayın hısımı, evlat edinen veya evlat edinen çocuğu ya da evlat edinen kişi olması, beyanları kendisinin veya yakınlarının itibarına zarar verebilecek veya hakkında ceza soruşturması veya kovuşturması yapılmasına neden olabilecek kişi olması gerekir.
Hangi meslek tanıklıktan çekinemez?
Bu bağlamda, avukat ile müvekkili arasındaki tüm iletişim mesleki sırra tabidir. Mesleki performans veya yargısal görevler sonucu elde edilmeyen bilgiler hakkında bir açıklama yapılması ihmal edilemez. Bilgilerin nasıl elde edildiğine ilişkin açıklama yapmak yargıcın takdirindedir.
Tanıklıktan kimler çekilebilir HMK?
Tanık, tanıklığı, tanığın veya 248 inci maddede sözü edilen kişilerden birinin şeref veya itibarına zarar verecekse veya hakkında ceza soruşturması ve kovuşturması yapılacaksa tanıklıktan kaçınabilir. Tanığın tanıklığı, meslek veya sanatının sırlarını açığa vuruyorsa tanıklıktan kaçınabilir.
Tanikliktan nasıl vazgeçilir?
Tanıklıktan kaçınan kimse, gecikmenin sebebini ve bu sebebi haklı gösteren delilleri duruşma tarihinden önce yazılı olarak veya çağrıldığı duruşmada sözlü olarak açıklamak zorundadır. Mahkeme, hazır bulunan tarafları dinledikten sonra tanıklıktan kaçınmak için haklı sebep olup olmadığına karar verir.
Hangi hallerde tanıklıktan çekinebilir?
1) Aşağıdaki kişiler tanıklıktan çekinebilirler: a) Şüpheli veya sanığın nişanlısı. b) Şüphelinin veya sanığın eşi, artık evli olmasalar bile. c) Şüpheli veya sanığın kan veya hısımlık yoluyla üstsoy veya altsoyu.
Tanıklıktan çekilme dilekçesi ne zaman verilir?
(3) Tanıklık etmekten çekinebilecek kişilere, duruşmadan önce tanıklık etmekten kaçınabilecekleri bildirilir. “Bu kişiler, dinlendikleri sırada herhangi bir zamanda tanıklık etmekten kaçınabilirler.” Bu makalede belirtildiği gibi, bir tanık hem soruşturma hem de kovuşturma aşamalarında tanıklık etmekten kaçınabilir.
Hangi mesleklerin şahitliği kabul olmaz?
Sertifikası geçersiz olan meslekler şu şekilde sıralanabilir: Okul öncesi sektöründeki fizikçiler. Daha fazla makale.. 19 Kas 2021
Şahitlik geri çekilebilir mi?
“Usulüne uygun olarak çağrıldığı halde mazeretsiz gelmeyen tanık, zorla mahkemeye getirilir.” Aynı kanunun 247. maddesine göre, “Tanık olarak çağrılan kişi, kanunda açıkça gösterilen hâllerde tanıklık yapmaktan kaçınabilir.”
Tanıklıktan kaçınma nedir?
[1] Tanıklıktan çekinme hakkı, HMK m. 247 – “(1) Kanunda açıkça düzenlenen hâllerde, tanık olarak çağrılan kişi tanıklıktan çekinebilir. (2) Kişisel nedenlerle tanıklıktan çekinmeyi gerektiren sebepler varsa, hâkim tanık olarak çağrılan kişinin tanıklıktan çekinme hakkına sahip olduğunu önceden belirtir.” 15.02.2023
Tanıklıktan çekinme hakkı olanlar yemin eder mi?
CMK’nın 45. maddesine göre, tanıklık etmeme hakkına sahip olanların yemin etmesinin gerekip gerekmediği mahkemenin takdirindedir. Tanık sanığın yakını ise, Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 45. maddesi uyarınca “yemin etmekten kaçınma” hakkı konusunda bilgilendirilmelidir. Tanık isterse yeminden de vazgeçebilir.
Kimlerin tanıklığı kabul edilmez?
MADDE 248 – (1) Aşağıdaki kişiler tanıklıktan çekinebilirler: a) Taraflardan birinin nişanlısı. b) Taraflardan birinin eşi, evlilik sona ermiş olsa bile. c) Eşinin altsoyu veya altsoyu.
Tanık mahkemeye kaç kere dinlenir?
Tanık ifadeleri de bu delilin bir parçası olarak mahkemeye sunulabilir. Tanık listesi, taraflarca mahkemenin talebi üzerine, anlaşmazlık konusu olan konular mahkemede çözüldükten sonra bildirim için tanıkların adlarını ve adreslerini sağlamak üzere sunulur. Bu liste genellikle mahkemeye yalnızca bir kez sunulur.
Tanıklık yapmak istemiyorum ne yapmalıyım?
Tanıklık etmek istemiyorum. Ne yapmalıyım? Bu durumu bir dilekçe ile mahkemeye sunmanız sizin için faydalı olacaktır. Bunu ifade vereceğiniz gün mahkemeye herhangi bir ifade vermeden sözlü olarak bildirebilirsiniz. Gizlilik yükümlülüğünüz varsa, tanıklık etmemelisiniz.
Tanık e-devlette gözükür mü?
Ancak tanık oldukları dosyalar insanların e-devlet sistemlerinde görünmüyor. İlgili dosyalara tebligatlarda adı geçen ilgili mahkeme katibinden bilgi alabilirler. İlgili yasalara göre mahkemede ifade vermek zorunludur. Bir tanığın savcıya, hakime veya mahkemeye gelip ifade vermesi gerekir.
Tanık olduğum davaya gitmezsem ne olur?
Mahkemeye gitmezseniz, polis veya jandarma tarafından zorla uzaklaştırılabilirsiniz. Ayrıca, mahkemeye gelmezseniz, ortaya çıkan masrafları ödemek zorunda kalabilirsiniz. Size gönderilen mahkeme duruşması davetinde, hangi mahkemede, hangi gün ve hangi saatte tanık olarak dinleneceğiniz belirtilecektir.
Tanıklık iptal edilir mi?
Kanunda açıkça düzenlenen durumlarda, tanık olarak çağrılan kişi ifade vermekten kaçınma hakkına sahiptir. Tanıklık etmekten kaçınmak için kişisel nedenler varsa, hâkim tanık olarak çağrılan kişinin ifade vermeme hakkına sahip olduğunu önceden belirtmelidir.
Tanık verdiği ifadeden vazgeçebilir mi?
Tanık, yargılama sırasında çeşitli etkiler altında olduğu gerekçesiyle ifadesini geri çekebilir. Bu durumda, özel bir suç olarak düzenlenen yalan ifade verme suçundan muaf tutulabilir. Bu, tanığın pişmanlık duyması veya ifadesini düzeltmesi durumunda geçerlidir.
Tanık olan kişi mahkemeye gitmezse ne olur?
Tanık mahkemeye gelmezse ne olur? Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu’na göre, mahkemede ifade vermemeniz için bir sebep göstermezseniz, mahkemeye çıkmaya zorlanabilirsiniz. Gelmemeniz durumunda, ulaşım masrafları ve 500 Türk Lirasına kadar para cezası ödemeniz gerekebilir.
Tanık beyanı kesin delil midir?
Kanıt olarak sayılan tanığın kendisi değil, beyanıdır. Tanığın beyanı takdiri delildir, çünkü tanık, bilinçli veya bilinçsiz olarak gözlemlediği olayı her zaman tam olarak yeniden üretemez.