Trabzonlu nasıl yazılır TDK?
– Özel isimlerden türetilen isim, fiil veya sıfatlar büyük harfle başlar: Trabzonlu, Marksizm, Kemalizm, Türkleşme, Darwinizm…
Nevşehir özel isim midir?
NEVŞEHİR KELİMESİNİN ANLAMI Türkiye’nin İç Anadolu Bölgesi’ndeki illerden biridir. Özel isim olduğu için büyük harflerle yazılması gerekmektedir.
Konyamız nasıl yazılır?
KONYA KELİMESİNİN ANLAMI Özel isim olduğu için büyük harflerle yazılması gerekir. Gelen ek tire kullanılmadan yazılır. Bu kelime sıklıkla “konya” olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı Konya olmalıdır.
Edirneli nasıl yazılır TDK?
İnsanların hangi şehirden geldiğini yazarken, türetme eki -li, isimden yeni bir isim yaratır ve isimle birleşen bu ek, kesme işaretiyle ayrılmaz. Bu kelime sıklıkla yanlışlıkla Edirneli olarak yazılır. Doğru kullanım Edirneli olmalıdır.
Trabzonlu özel isim mi?
Özel isim. Trabzon ilinden olan kimse.
Kütahyalılar nasıl yazılır?
KÜTAHYALI KELİMESİNİN ANLAMI “Kütahya ilinden biri” anlamına gelir. Büyük harflerle ve fazladan boşluk olmadan yazılmalıdır. Bu kelime genellikle Kütahya’dan türetilen Kütahyalı olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı Kütahyalı olmalıdır.
Şehir isimleri özel isim mi?
Yer adları: Coğrafi bölge, yerleşim yeri, kıta, ülke; sokak, cadde, mahalle vb. adları. Özel isim olup, ismin ilk harfleri ve varsa yer türü (bölge, sokak, cadde vb.) büyük harflerle yazılır: İç Anadolu Bölgesi, Avrupa, Bala, İrlanda, İstiklal Caddesi vb.
Nevşehir’in adı neden Nevşehir?
Ahmet’in gizli katibi Muşkaralı İbrahim, Nevşehirli Damat İbrahim Paşa olarak sadrazamlığa getirildiğinde, doğduğu şehir olan Muşkara’da büyük bir bayındırlık hareketi başlattı. İmaretler, camiler, medreseler, hamamlar ve çeşmeler yaptırdı. Muşkara’nın adını değiştirerek şehre Yenişehir anlamına gelen Nevşehir adını verdi.
Kapadokya ve Nevşehir aynı mı?
Nevşehir, 20 Temmuz 1954 tarihinde 6429 sayılı kanunla il olmuştur. Kapadokya, antik çağlarda tarihi bir bölgenin adıdır. Kapadokya, merkezi Nevşehir olmak üzere Aksaray, Kayseri ve Niğde illerini kapsayan toprakları kapsar.
Adanamız nasıl yazılır?
Özel isim olduğu için büyük harflerle yazılmalı ve eki ayrı yazılmamalıdır. Bu kelime sıklıkla Adana olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı Adana olmalıdır.
Konya ovamızın nasıl yazılır TDK?
“Coğrafi adlar” tamlama halinde olup bileşik veya formülsel değilse büyük harflerle yazılır: Ağrı Dağı, Belgrad Ormanı, Tuz Gölü, Konya Ovası vb.
Sakaryamız nasıl yazılır?
Doğru kullanım Sakarya olmalıdır.
Denizlili nasıl yazılır?
Bu kelime sıklıkla “Denizli’li” veya “denizlili” olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı “Denizlili” olmalıdır.
Mö nasıl yazılır TDK?
Milattan önce ve sonra tarihleri yazarken kısaltmalarda nokta kullanılmaz: M.Ö., M.S.
Ihlamak ne demek TDK?
[1] Hastalık veya yorgunluktan dolayı inler gibi “ııı” sesi çıkarmak.
Antalyalı nasıl yazılır TDK?
Özel isim olduğu için büyük harflerle yazılmalı ve eki ayrı yazılmamalıdır. Bu kelime sıklıkla “from Antalya” şeklinde yanlış yazılır. Doğru kullanımı “Antalalı” olmalıdır.
Zonguldak ili nasıl yazılır?
Zonguldak (İl) Zonguldak, Türkiye’nin 81 ilinden biridir. Karadeniz kıyısında bulunan il, özellikle limanıyla Türkiye ile Karadeniz ülkeleri arasındaki deniz ticaretinde önemli bir konuma sahiptir.
TDK ilçe isimleri nasıl yazılır?
DİKKAT: Özel ismin içinde yer almayan ancak bir tamlama oluşturan şehir, il, ilçe, belde, köy vb. Küçük harfle başlayan kelimeler: Konya İli, Etimesgut İlçesi, Uzungöl Şehri, Taflan Köyü vb.
Diyarbakır nasıl yazılır TDK?
Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki illerden birini ifade eder. Büyük harflerle yazılmalıdır. Bu kelime genellikle diyarbakır, diyar copper olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı Diyarbakır olmalıdır.