İkileme örnekleri nelerdir?
Oluşum Biçimleri İkileme Örnekleri Oluşum BiçimiGiyim, şık, yüksek sesEş anlamlıların kullanımıEğik, belirsiz, küçük, her türlü toplanmaBir anlamsız sözcüğün ve diğer anlamsız sözcüğün kullanımıÇöp yiyecek, çöp, yalamak, shalap, mırıldanmakİki anlamsız sözcüğün kullanımı5 satır daha
İkilemeyi oluşturan sözcükler nelerdir?
– Benzer anlamlara gelen kelimelerin bir araya getirilmesiyle oluşur. – Karşıt anlamlı ve zıt anlamlı kelimelerden oluşur. – Anlamsız ve anlamsız bir kelimeyle oluşabilir. Bu tür indirgemelerde önce anlamsız kelimeler, sonra anlamlı kelimeler kullanılır.
İkileme sözcükler nasıl yazılır?
Genellikle aynı kelimelerden veya eş anlamlılardan oluşur. Ayrıca zıt anlamlara sahip kelimeler bir araya gelerek bir çoğaltma oluşturabilir. Tekrarlanan veya benzer kelimelerden oluşan bu tür kelimeler cümlede her zaman ayrı yazılır.
Yorgun argın nasıl bir ikileme?
3.1.9.2. Fiil köküne ve gövdesine fiil isim ekleri getirilerek yapılan ikilemeler 3.1.9.2.
İkileme olup olmadığı nasıl anlaşılır?
“Aynı sözcüğün tekrarlanmasıyla, benzer veya zıt anlamlı sözcüklerin, benzer seslerin yan yana kullanılmasıyla ortaya çıkan sözcük kümelerine ikileme denir.” (AKSOY, 1988:50).
İkilem ne demek örnek?
Bir kişiyi istenmeyen seçeneklerden birini, genellikle iki seçenekten birini takip etmeye zorlayan bir anlaşmazlık, sorun veya tartışma durumu. William Ewart Gladstone’u bir ikilemde gösteren karikatür: Bekçi köpeğinden kaçmak için tırmanırsa, adamın gazabıyla karşılaşacak, ancak adamdan kaçınmak için düşerse, köpek ona saldıracak.
Yineleme ve ikileme aynı şey mi?
(Necip Fazıl) Tekrar ile eksiltme arasındaki fark: Tekrar ile eksiltme birbirinden farklıdır. Bir paragrafta aynı kelimenin tekrarlanmasıyla yapılan çoğaltmalar tekrar olarak değerlendirilir.
İkilemeler hangi yollarla oluşturulur?
İkilemeler şu şekilde oluşur: Aynı sözcüğün tekrarıyla oluşan ikilemeler: » koşan, yavaş, muazzam… Eş anlamlı sözcüklerden oluşan ikilemeler: » akıllı, iyi huylu, gürültülü, güçlü, kılık değiştirmiş… Zıt anlamlı sözcüklerden oluşan ikilemeler: » ileri geri, az ya da çok, er ya da geç, azar azar, büyük ya da küçük…
Çoluk çocuk ikileme mi?
İkileme, ‘çocuk sahibi olmak, çocuk sahibi olmak’ anlamına gelmektedir. Yüce, ikilemede geçen sözcüklerin Türkçe sözlükte yavru ‘sperm, nesil’ ve meme ‘göğüs çukuru, bağırsak, gerdan’ anlamlarıyla geçtiğini belirtmiş ve ikileme sözcüklerini incelemiştir (1998: 422).
İkilemeler nasıl yazılır gitgide?
ↇ NOT: “Successively” ayrı yazılır, yanına “gradually” yazılır.
Yüz yüze ikileme mi?
Yüz yüze ayrı mı yazılır? İfadeyi daha etkileyici kılmak ve anlamı güçlendirmek için zıt, eş anlamlı, yakın veya uzak sözcüklerin yan yana kullanılmasıyla oluşturulan kelime gruplarına “çiftlemeler” denir. “Yüz yüze” ifadesi de her zaman ayrı yazılan bir ikileme ve belirlemedir.
Alışveriş ikileme mi?
Buna göre, “alışveriş” kelimesi yakın zamanda türetilmiş bir kelime değildir. “İki katına çıkarma” tanımına dayanarak, “alışveriş” kelimesi başlangıçta “ikiye katlama” olarak kullanılmıştı, ancak bugün artık “ikiye katlama” olarak kullanılmıyor.
Acı tatlı ikileme mi?
İslami dönem Türk edebiyatının ilk ürünlerini sayan Karahanlı Türkçesi metinlerinde, sözdizimsel bir unsur olarak önemli bir ikileme bulmak mümkündür: Kutadgu Bilig’de: acıġ sücig ‘acı-tatlı’, adaş koldaş ‘kardeş, dost, eş-dost’, bilge bügü ‘alim, bilge, akıllı’, lebenstirig ‘diri’, çav kün ‘şan, şöhret, …”
Önünde sonunda ikileme mi?
Bir gün, bir zaman (bir gün) bana geri döneceksin. İkilemin gerçeği “önce ve sonra”dır. “front” ve “son” ve “en” ve “boy” birbirleriyle ilişkili kelimelerdir. Bağlam doğruysa bir konuyu “ayrıntılı” olarak tartışabiliriz.
Sağ salim nasıl bir ikilemedir?
Bunlar iki eşanlamlı kelimenin tekrarından ortaya çıkan kopyalardır. Destandaki örnekler şunlardır: aman-esen “güvende ve sağlam”, aman-sav “güvende ve sağlam”, äzil-ospaq “alay”, el-jurt “dost, akraba”, jaqın-juvıq “yakın tanıdık”, qayġı-zar “korku, öfke”, uri-garı “hırsız, soyguncu”, kere-kelgen “karşılaşma”.
İkilemeler hangi yollarla oluşur?
Tekrarlar, kelime tekrarları ve kelimelerin benzer, yakın veya zıt anlamlı kelimelerle yan yana getirilmesiyle ortaya çıkar.
Saçma sapan ikileme mi?
Türkçede bazı ikilemeler eş anlamlı kelimelerle, bazıları da zıt anlamlı kelimelerle birleştirilerek oluşturulur. Saçmalık gibi ikilemlerde kullanılan kelimelerden biri anlamlı, diğeri anlamsızdır. Bu ikilemde “sapkın” kelimesi gerçek anlamıyla kullanılmadığından, yalnızca “absurd” kelimesi anlamlı kabul edilir.
Ölüm kalım ikileme mi?
Türkçede “bir ölüm-kalım meselesi” ifadesi kaynak metindeki ikileme tam olarak uymaktadır. Ö2) Çeviri metinde anlamsal ve biçimsel eşdeğerlik vardır.
Çoluk çocuk ikileme mi?
İkileme, ‘çocuk sahibi olmak, çocuk sahibi olmak’ anlamına gelmektedir. Yüce, ikilemede geçen sözcüklerin Türkçe sözlükte yavru ‘sperm, nesil’ ve meme ‘göğüs çukuru, bağırsak, gerdan’ anlamlarıyla geçtiğini belirtmiş ve ikileme sözcüklerini incelemiştir (1998: 422).