Mal rejiminde artık değer nedir?
Kalan değer, her eşin edindiği varlıkların toplam değeridir, eklemeler ve mahsuplar hariç, bu varlıklar üzerindeki borçlar düşüldükten sonra. Değer kayıpları dikkate alınmaz.
Mal paylaşımı davasında taşınmazın hangi tarihteki değeri esas alınır?
Eşlerin kişisel ve edinilmiş mal varlıkları, mal rejiminin sona erdiği tarihteki durumlarına göre değerlendirilir; bu varlıkların tasfiye anındaki cari piyasa değerleri genellikle dikkate alınır. Başka bir deyişle, tasfiye edilecek malın tahliye bedeli, tasfiye kararına en yakın zamanda belirlenmelidir.
Mal rejimi için eklenecek değer nedir?
TMK md. 229/I-1 hükmüne göre, eşlerden birinin mal rejiminin sona ermesinden önceki bir yıl içinde elde ettiği tazmin edilmemiş kazançlar, eklenecek değerleri oluşturur. Buna göre; eşlerin yönetmelikte belirtilen süreden önce tazmin edilmemiş gelirleri bu çerçevede dikkate alınmaz.
Mal paylaşımında evin değeri nasıl hesaplanır?
Evlilik sırasında ödenen kredinin evin satın alma değerine oranı %40’tır. Boşanma sırasında evin güncel piyasa değerinin 200.000 TL olduğunu varsayarsak; evin güncel piyasa değerinin %40’ı 80.000 TL olacaktır. Başka bir deyişle, boşanmada mal paylaşımına konu olacak değer 80’dir.
Artık değer hesabı nasıl yapılır?
Eşlerin edinilmiş mallarının varlıkları ve borçları belirlendikten sonra, borçlar varlıklardan düşülmelidir. Ortaya çıkan miktar “katma değer”i temsil eder.
Boşanan çiftlerin mal paylaşımı nasıl olur?
Mevcut Medeni Kanuna göre yasal mal rejimi “edinilmiş mallara katılım rejimi”dir. Yani evlenirken sözleşme yapılmasına gerek yoktur. Kural olarak, eşlerin evlilik sicilini imzalamasından hemen sonra edinilen tüm mallar boşanma sırasında yarı yarıya bölünür.
Taşınmazın hangi tarihteki değeri esas alınır?
Sermaye kazancı alacağının hesaplanmasında, mülkiyet ilişkisinin sona erdiği tarihteki taşınmazın piyasa değeri, o andaki durumu esas alınarak, sadece rayiç bedel dikkate alınır (TMK m. 227/1, 228/1,232 ve 235/1). Yargıtay uygulamasına göre tasfiye tarihi karar tarihidir.
Mal paylaşımı davasında avukat yüzde kaç alır?
Mal paylaşımında genellikle %10-25 oranında nispi avukatlık ücreti alınmaktadır.
Tapu iptal davasında taşınmazın hangi tarihteki değeri esas alınır?
İdarelerin uygulamaları nedeniyle müdahil oldukları her türlü alacak ve bedel artışı davalarında taşınmazın bedeli; değerleme tarihi olarak talebin tapu siciline tescil edildiği gün esas alınmak ve o tarihteki mevcut şartlar da dikkate alınmak suretiyle tespit edilir.
Mal paylaşımında katkı payı nasıl hesaplanır?
Yargıtay’a göre, katkı para veya mal gibi somut bir katkı ise katkı oranı şu şekildedir: Eşin yaptığı katkının, katkı yapıldığı tarihteki malın değerine oranlara bölünmesiyle hesaplanır. Bu formül sonucunda belirlenen katkı oranı, dava tarihindeki malın değeriyle çarpılarak katkı şartı belirlenir.
Mal rejiminin tasfiyesi hangi hallerde olur?
Evlilik mal rejiminin tasfiyesi, evlilik mal rejiminin sona ermesiyle başlar. Mahkeme evliliği iptal veya boşanma veya mal ayrılığı yoluyla sona erdirmeye karar verirse, evlilik mal rejimi yasal davanın açıldığı günden itibaren sona erer.
Mal rejiminin tasfiyesi ve ziynet alacağı aynı davada talep edilebilir mi?
8. Hukuk Dairesi 2016/18252 E., 2018/2567 K.
Mirasta artık değer nedir?
Madde 231 – Artık değer, eşlerden her birinin edindiği malların toplam değerinden, bu mallara ilişkin borçlar düşüldükten sonra kalan miktardır. İlave ve tazmin yapılmadan elde edilen meblağlar da buna dahildir. Değer kayıpları dikkate alınmaz.
Mal paylaşımı davası kaç yıl sürer?
Bu durumda, boşanma davası önce müzakere edilir. Boşanma prosedürünün tamamlanması ortalama iki yıl sürer. Boşanma kararı kesinleştikten sonra, mal paylaşımı davası başlar. İlçe mahkemesinde mal paylaşımı işlemleri ortalama 1,5 ila 2 yıl sürer.
Boşanırken bankadaki para paylaşılır mı?
Bankadaki parayı talep eden taraf boşanma sırasında bu paraya hak kazandığını ispat ederse, bankadaki para paylaşılacak malvarlığı arasında sayılacaktır. Aksi takdirde, para kime yatırılmış olursa olsun, karşı taraf herhangi bir hak iddia edemeyecektir.
Mal rejimi davası sonucunda ne olur?
Evlilik sona erdiğinde, eşler arasındaki mal rejimi sona erer. Bu nedenle, eşler arasındaki mal rejimi, evlilik sona erene kadar yürürlükte kalır. Taraflar boşanma davası açarsa, mal rejimi, davanın açıldığı tarihte sona erer.
Mal rejiminin tasfiyesi hangi hallerde olur?
Evlilik mal rejiminin sona ermesi, evlilik mal rejiminin tasfiyesini başlatır. Mahkeme evliliği iptal veya boşanma veya mal ayrılığı yoluyla sona erdirmeye karar verirse, evlilik mal rejimi yasal davanın açıldığı günden itibaren sona erer.
Malın sürüm değeri nedir?
Tahliye bedeli, tasfiye (karar) anında belirlenen varlıkların değeridir. Bakiyeye karar tarihinden itibaren yasal faiz işletilecektir.
Değer artış alacağı nedir?
Edinilmiş mallara katılım durumunda, eşlerden biri diğerinin malvarlığının edinilmesine, iyileştirilmesine veya korunmasına katkıda bulunmuşsa ve bu katkı, katkıda bulunan eşin malvarlığının değerini artırmışsa bir talep ortaya çıkar. Bu talebe değer artışı payı talebi denir.